Tuesday, November 13, 2007

RIP Тимур Качарава


Тимур Качаров, 20 годишен, бе убит преди три години- около 19:00 ч. на 13 ноември 2005 г. на ъгъла на Невски проспект и пл. Лиговски, близо до метро-станция „Площад Востания“ в Санкт Петербург, Русия.

Той и приятелят му Максим, с който свиреха в страхотната HC група Sandinista!, бяха нападнати от група нео-нацисти (каквито, според твърденията на руската полиция, не съществуват) в гръб. Тимур умира за секунди от петте рани, нанесени му с нож. Всяка една от тях е пробила гърлото му.

Линейката пристига след 20 минути.

Максим оцелява, въпреки, че също отнася няколко рани с нож, сътресение на мозъка и черепни травми.
Трагедията става на два метра от голямата книжарница „Буквоед“, която по това време е пълна с хора и се намира на оживен площад, на който пристигат и заминават автобусите от Петербург за Хелзинки. Въпреки, че очевидно има свидетели, никой не е разпитван или задържан.

Тимур и Максим са се връщали от акция на Food Not Bombs – социална благотворителна група, която раздава безплатно топла храна на бедни, бездомни и нуждаещите се- „човешките отпадъци“ на отвратителния, изпълнен с омраза език на неонацизма.
„Нещастния случай“ е бил добре премислена и организирана акция и тук няма две мнения. 

Около десет нео-нацита, облечени в типичните си „униформи“, ужасяващо бързо са приближили двамата на излизане от книжарницата, наръгали са ги без да кажат и дума, убили са Тимур и са избягали. Тимур беше Човек. Млад човек с мечти, чувства, амбиции и силата да ги постигне. Студент. Музикант. Антифашист.

Преди три години загубата на Тимур потресе мен и много хора, които като Тимур не могат да се примирят с човеконенавистната „философия“ на новите фашисти. Независимо дали някои от тях предпочитат да се наричат с удобни имена като „десни“, „националисти“ или невинното „патриоти“, за съжаление на всички фашистите все още съществуват. А фашизмът не е „мнение“, а престъпление.
Тогава, преди три години, написах „10 vs. 1“ - песен на Битов Терор. Посветихме я на Тимур.
Те не убиха само него. Убиха нещо във всеки един от нас.

Не можем да забравим.
Няма да простим.


Tuesday, November 06, 2007

Grow Grow Grow



PJ Harvey
"Grow Grow Grow"
I sowed a seed
Underneath the oak tree
I trod it in
With my boots I trampled it down
Grow
Grow
Grow
I sowed a rose
Underneath the oak grove
With my boots on the ground
Into the earth I trampled it down
Grow
Grow
Grow
Teach me how to grow...
Teach me how to grow...
Teach me, Mommy
How to grow
How to catch someone's fancy
Underneath the twisted oak grove