Monday, April 16, 2007

Лудият с плувната шапка и българският чадър


София, "Патриарх Евтимий" 2А, 14:26

Денят е мрачен и си счупвам краката през центъра, за да стигна точно в 14:30 в радио "Тангра" за интервю с Насо Русков. Френетичният вокал на софийските легенди Babyface Clan си е в България за пръв път от четири години и предизвика интерес с предстоящия концерт на 20 април. Всички помнят култовите шоута на групата, розовата плувна шапка и кретенското подскачане на Русков. Сега можем да ги видим пак! На 20 април в Black Box, наред с британските гости Sheep On Drugs, се събират и Babyface Clan - aбсолютният "законодател" в столичния ъндърграунд отпреди пет-шест години.

Последният концерт на Русков тук беше като съпорт на големите Placebo с Imbeciles and the Poison Umbrella през 2003 г. Тогава Imbeciles бяха новата банда на Насо и китариста Чарли, почти естественото продължение на култа Babyface. Сега те са в Лондон и удрят в най-горещите клубове там вече няколко години. След турнета със заглавия като Placebo и Sigue Sigue Sputnik имбецилите идват със Sheep On Drugs.

Успявам да закъснея само с три минути, репортерка от "централен" вестник се е заредила в тесния офис на "Тангра" за интервю преди мен. След няколко цигари Русков изскача като на пружина от вратата и иска да отидем някъде другаде. Отиваме в софийския му дом в много идеалния център. По пътя натам се нервира на репортерката. "Иска някакви генерализации за шоубизнеса, които аз просто не мога да й дам - какво е да си известен, ама вие известни ли сте! В Лондон всяка вечер има 150 концерта и борбата хората да дойдат точно на твоето е страхотна."

В дома на Русков навсякъде по пода, столовете и масите има дискове. Десетки. Скромна част от това, което ми е в Англия, не знам как ще ги нося обратно, пояснява Русков.

Там живеем в един публичен дом, където с Иво проституираме, казва Насо с най-сериозно изражение. (Ъм, надяваме се да се шегува...) Всъщност момчетата живеят в Сохо, където има "яко нощен живот, най-жестоките клубове, музикални магазини, книжарници". Има си и тъмна страна - в този квартал е центърът на секс индустрията в Лондон, гей културата е там, черни, бели, жълти, зелени, Риджънт’с стрийт, Оксфорд стрийт с големите бутици... ние с Иво не сме гейове, но от тези клубове излиза най-яката музика, най-новата. Говоря за музикални клубове - Насо държи да е конкретен. Сохо е квартал, където се случва нещо, микс от култури. Могат и да те оберат жестоко, както си стоиш, има много туристи. Всичко това, разбира се, върви със страшен стрес.

Русков разказва как са "пробили" по клубовете там. Първо свирехме по инди-рок клубовете в Campdon town, по инди-рок клубовете, щото стария ни лейбъл (Only Lovers Left Alive - O.L.L.A., б.а.) ни набутваше да свирим там. Tова не беше за нас и те нямаха много ясна представа къде да ни промотират. После си намерихме сами сцена в Сохо в електро клубове, там сцената е по-електронна, но по-универсална. Инди-рок сцената е много скована, само си джарат по китарите и това е. Чувам, че тук в София няма клубове и положението е по-зле от 90-те, тогава ние си свирехме навсякъде, казва Русков и допълва - не ви завиждам…

В Сохо с Чарли свирят с много известни изпълнители, доскоро в бандата им е свирил самият Кевин Муун от Adam and the Ants. Русков казва "свирихме веднъж с Блейн от Tuxedomoon" толкова спокойно, все едно е отишъл до магазина за цигари. Всъщност Русков не пуши и даже пие витамини, защото е успял да понастине при пътуването си дотук. Спрял е и да нарича китариста "Чарли", защото в мъгливия Албион това е жаргон за кокаин. Нашите момчета изглеждат порядъчни, което е добре, защото ще им се радваме по-дълго, макар и от разстояние. Според Насо няма пречка пред групата заради това, че е съставена от българи.

Определено има скептицизъм към емигрантите от Източния блок. Цяла Полша е там, смее се Насо. Извън това публиката няма предразсъдъци и оценява по достойнство.

Концертът на Sheep On Drugs е единствената причина за събирането на Babyface Clan. Първо Васил от "Тангра" искал да направи концерт на Imbeciles. По това време те точно правили съвместни шоута с "овцете" и предложили да ги поканят в София. Някъде там се зародила и идеята да се събере старата група. Русков обещава материал от албума "Романтика", който се ползва с нещо като култов статус. Тиражът е изчерпан преди години и самият Русков даже няма свое копие. Но Чарли има, смее се той. Има планове и част от албума на Imbeciles да бъде записан тук, в студиото на Блуба Лу.

Иначе за четири години София не се е променила много, казва Русков. Някои магазини са изчезнали и други са се появили на тяхно място, чейнджбюрата са изчезнали и цените са по-високи. Като че ли е по-добре, е заключението на фронтмена на Babyface и Imbeciles.

Не мога да не попитам за розовата плувна шапка и клоунския нос, абсолютната запазена марка на Babyface Clan. Някъде по гардеробите е май...

Дано да я изрови до 20-и, за да е еуфорията пълна.

__________________________
Тази статия се разпространява под Криейтив Комънс признание-споделяне на споделеното, версия 2.5. Можете да ползвате този текст както искате, стига да посочите източникa с линк, да посочите автора, да укажете лиценза на статията и да разрешите на другите хора да я използват по същия начин. Всички снимки са със запазени права.

No comments: