Monday, April 16, 2007

Затишие пред бомбардировка

София, Бул. Ген. Столетов No 23, 21: 43

В лагера на Lovers of the Bomb витае странна енергия, eдва доловимо напрежение във въздуха. Хващам групата по време на репетиция в Stain Studio. Тази вечер са само трима, вторият китарист Владо липсва. Предстои да разберем защо. Агнес (бас), Дечо (вокал и китари) и Михаил (ударни) репетират това, което трябва да чуем в Black Box. Старите песни на стар глас, напада Дечо при първия опит да задам един от онези стандартни "какво ново" въпроси. Тренираме стойки пред огледалото, контрира на свой ред Агнес.

Как ви се струва София през април? Ужас, бате, не можеш да минеш по улицата, отговаря Мишо. А за концерта, какво?... Дечо казва (тихо): пет-шест стари хита, не сме свирили от октомври. През октомври Lovers of the Bomb обиколоха няколко града в страната като част от турнето за новия албум на Cigaretta. Между последата дата тогава (Бургас) и предстоящият концерт на "Тангра" бандата е била в зимен сън. През 2006 г. около турнето се завъртя и първият сингъл на групата Night Time Energy Wave, станал нарицателно за стила им. Каква е тази енергия?

Отдавна чакаме някой да ни зададе този въпрос, казва Дечо. И отговаря риторично: нашите парчета са или за любов, или за разрушение, каква е тази енергия, нощем... Секс? Тримата само се усмихват.

Оказва се, че китаристът на Lovers Владо Ковачев липсва, защото е в братска република Унгария. Там, заедно с Климент от Cigaretta композират за театралното представление на Маги Митева ("Туп Туп", "1.67 м", "6 000 000 000 бр."). Постановката е "Рибарят и златната рибка" на Пушкин. Музиката на Владо винаги е играла основна роля в постановките на Маги. Той самият се връща ден преди концерта с Sheep On Drugs.

Опитвам се да ги върна на концерта в петък. Babyface едно време ги харесвах, сега не ги харесвам, не сме слушали Sheep On Drugs, казва Дечо. Imbeciles са малко по-синтезаторен Babyface, a Babyface значеха много преди, предимно като сценично присъствие, признава Михаил. Всички обаче си спомнят с усмивка как Русков напусна демонстративно сцената, след като озвучителите на концерта с Placebo (12 септември 2003, зала I на НДК) не направиха корекциите на звука, които поиска.

Бъдещето? Tук всички добиват "онези" каменни изражения, сякаш предстои нещо изключително. Съществуваме от доста време и до момента избирахме какво да направим като звук, концепция. Сега взаимоотношенията ни преминаха на друго ниво, на 20-и ни предстои да си "сверим часовниците" и да решим какво ще правим оттук нататък, какво ще съществува и какво не, казва Михаил.

Съдбоносно.

Сигурното е, че в "Черната кутия" ще сме свидетели на една по-особена нощна енергия.

_______________________
Тази статия се разпространява под Криейтив Комънс признание-споделяне на споделеното, версия 2.5. Можете да ползвате този текст както искате, стига да посочите източникa с линк, да посочите автора, да укажете лиценза на статията и да разрешите на другите хора да я използват по същия начин. Всички снимки са със запазени права.

No comments: