Monday, January 19, 2015

Най-депресиращият ден в годината

Днешният ден, мили деца - 19 януари 2015 г. - е един шибан ден за българската демокрация. Официално шибан ден. За шибаната, отсъстваща българска демокрация. В този ден нищо няма смисъл, точно както и в първите три изречения от тази тъпа статия.

Ако си се събудил и ти е тъпо, то най-вероятно е защото си тъп. Виж, това че си се събудил, е сравнително оптимистично. Сигурно си погледнал в скучния си Фейсбук и някой от скучните ти приятели вече е споделил безсмислената новина, че днес е най-депресиращият ден в годината. По-хитрите са пуснали линка към Blue Monday - супер гадната песен на Ню Ордър.

Малоумната идея за тази съмнителна концепция се е зародила в кухата глава на някой си Клиф Арнол – психолог и очевиден шарлатанин. Това жалко извинение за човек установява през 2005 г. , че най-депресиращият ден се пада понеделникът в първия ден от третата седмица на януари. Ка́жи честно.

По пътя към дефинирането на „най-депресиращия ден“ той е използвал формула, съставена от 6 различни фактора.

В това число влизат времето, защото януари е гаден, студен, кишав, мрачен месец, в който слънцето е малко, а радостта – илюзия. Към това се прибавя и фактът, че съвсем наскоро си изхарчил неприлично големи суми за да се напиваш в неприятна компания по празниците, да ходиш на смахнати места като хижи и ресторанти и да правиш подаръци, за които на никой не му пука. Това автоматично определя финансовата ти немощ в момента, особено като имаш предвид, че и през тази година ще дължиш разнообразни суми на банки, кредитни институции и на майка си, както и ще плащаш сметки за всичко и „режийни“ за рядкото щастие да си жив и да се къпеш с топла вода.

По това време трябва да си изтрезнял напълно и да си се пуснал в мелачката на офиса, цеха или в каквато там гадна кутийка работиш. Както и да ти е станало ясно, че и тази година няма да спреш цигарите, да намалиш водката и да отидеш на фитнес. Скоро няма и особени поводи да забравиш дневните си грижи, щото няма някакви празници на хоризонта, които да използваш за оправдание да си товариш дроба с евтин алкохол в съмнителна компания. Тъпо, а?

Ако си изчел статусите на по-бъбривите си приятели в скапаните социални мрежи и си кликнал на тъпите линкове от разни женски сайтове, си разбрал, че трябва да направиш нещо. Разбира се, че трябва да правиш нещо. Винаги трябва да правиш нещо, защото е недопустимо да си в лошо настроение. Защото така разваляш настроението и на другите. Разваляш дисциплината в клас, преебаваш семейството, даваш лош пример на децата, разстройваш работния колектив в работата. Да си сдухан е емоционалният еквивалент на това да ти смърдят краката. Всички те мразят за това, дори да не ти казват. Най-силно те мразят близките ти. Повярвай ми!

Така че днес е прекрасен ден да се разведеш, да си груб със съседите си без причина, да се сбиеш, да откраднеш нещо, а също така и да пробваш хероин.

Най-комичното е, че някой се е сетил да изчисли и стъкми логично обяснение на чистия и непоколебим факт, че се чувстваш като лайно. За да ти помогне да се справиш с това. Много забавно. Ха-ха. Сигурно и това е част от световната конспирация срещу човечеството, която цели да ни подреди в някакви нещастни квадрати и да ни ограби и от правото да се чувстваме гадно. За да можем да не сме депресирани и да работим по-добре. Не че някой в България ще ти даде почивен ден за това, че си депресиран.


Ебаси, тука не можеш да си вземеш почивен ден дори да се самоубиеш. Според трудовото законодателство в такъв случай ще трябва да го отработваш от Ада.

Иван Шентов за lunatic.bg

No comments: